Vorige week donderdag een namiddagje solden, gevolgd door een avondje Mc-Dreamy bij vriendin K. thuis. Een avondje WT dus, Watching Together ipv onze weekelijkse Watching Apart Together-afspraak.
Een dubbele aflevering, aangezien ik de donderdag ervoor naar de film was, waarna ze tot ons groot plezier een "documentaire" lieten zien over Patrick Dempsy... En aangezien zo samen kijken niet vaak lukt, vergaten we even onze strijd tegen het pretvet en trakteerden we onszelf op zelfgemaakte notentaart, tiramisu uit een potje, een Greenway's brownie en een glaasje lekkere rosé.
Maar vanmorgen sloeg de bom in ;-), geen Grey's meer op 5tv!
Waarom? Geen idee, ik vind er nergens iets van terug, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met de staking van de hollywoodscenaristen, die trouwens overschot van gelijk hebben.
In november 2007 klonk het zo:
Scenaristen Hollywood dreigen met staking over online verdiensten
Scenarioschrijvers uit Hollywood gaan staken uit onvrede over de royalty's die ze ontvangen. De auteurs zijn van mening dat ze onvoldoende geld ontvangen uit de verkoop van dvd's en internetdownloads.
De Writers Guild of America, de vakbond voor scenarioschrijvers, heeft voor maandag een staking aangekondigd, maar laat de deur voor onderhandelingen met televisie- en filmproducenten openstaan.
Struikelpunt in de onderhandelingen vormt de vergoeding voor de royalty's die de scenarioschrijvers krijgen uit de verkoop van dvd's en de online verkoop van tv-programma's. Momenteel ontvangen de auteurs 3 dollarcent voor iedere verkochte dvd van twintig dollar. De Hollywood-studio's, verenigd in de Alliance of Motion Picture and Television Producers, willen dit percentage ook gaan hanteren voor de verkoop van internetdownloads.
De Writers Guild of America eist een hogere vergoeding en wijst op het feit dat de huidige regeling is gebaseerd op de begindagen van de videoband. Toen gingen beide partijen er nog van uit dat het medium zou zorgen voor hoge distributie- en productiekosten. De verkoop via internet verlaagt deze kosten echter aanzienlijk. Hoewel de vakbond toegeeft dat de omzet uit online verkoop - 158 miljoen dollar voor films en 194 miljoen dollar voor tv-series - momenteel nog achterblijft bij de 16,4 miljard dollar aan verkochte dvd's, beschouwen de scenaristen internet als het distributiekanaal van de toekomst. De Hollywood-producenten stellen op hun beurt dat het nog te vroeg is om te bepalen welke verdiensten er uit internetdownloads behaald kunnen worden. Ook zou nog onduidelijk zijn of de consument een voorkeur heeft voor het pay-per-view- of voor het advertentiemodel.
Ondertussen zijn we 3 maand later en de staking duurt voort
Hollywood werkt volgens een erg verticale structuur, waardoor de uitval van één element alle andere niveaus zonder werk zet. Een staking van de scenaristen zorgt ervoor dat iedereen, van kappers tot steracteurs, binnenkort thuis mag blijven. De eerste slachtoffers waren de laatavondshows van David Letterman en Jay Leno. Kort daarna ging ook het licht uit in de studio's van reeksen als "The Office" en "Desperate Housewivies". Weldra krijgt televisiekijkend Amerika dus enkel nog herhalingen en realityshows te zien. In het ergste geval volgt er, net als na de staking in 1988, een stortvloed aan films zonder noemenswaardige plot. De draaiperiode van de nieuwe films van Oliver Stone en Ron Howard werd intussen uitgesteld. Brad Pitt verliet de set van "State of Play" omdat het script volgens hem moet worden herwerkt.
(belga/ka)
Jammer, heel jammer, want nu heb ik geen excuus meer om niet te strijken op donderdag! ;-)
Thursday, January 10, 2008
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment